Welke opdrachtgevers zetten de Ladder in bij aanbestedingen?
Er zijn meer dan 8000 organisaties met een certificaat voor de CO2-Prestatieladder, en meer dan 300 aanbestedende diensten zetten de CO2-Prestatieladder in bij aanbestedingen. Dit zijn onder andere partijen van de Rijksoverheid, gemeenten, waterschappen en provincies. Voor een overzicht van deze aanbestedende diensten, zie de pagina met Deelnemers.
Hoe zet ik de CO₂-Prestatieladder in bij een aanbesteding?
De CO2-Prestatieladder als aanbestedingsinstrument bestaat uit een BPKV-criterium CO2-Prestatieladder dat kan dienen als basis voor gunningsvoordeel in een aanbesteding. In Handreiking Aanbesteden 3.1 wordt beschreven hoe dit criterium kan worden ingezet. Deze handreiking bevat ook de tekst van het criterium. Lees meer op de pagina over Aanbesteden met de CO₂-Prestatieladder.
Lees ook dit artikel over EU-aanbestedingswetgeving en de CO₂-Prestatieladder.
Mag ik de CO₂-Prestatieladder inzetten als geschiktheidseis of selectiecriterium?
De CO2-Prestatieladder is niet geschikt als geschiktheidseis of selectiecriterium.
Hiervoor zijn verschillende redenen:
– De implementatie van de CO2-Prestatieladder binnen een organisatie kost tijd en moeite. In de meeste situaties zal het disproportioneel zijn om van een organisatie te eisen dat, voorafgaand aan de inschrijving op een specifiek project, de gehele organisatie gecertificeerd dient te worden. Een dergelijke eis is niet redelijk voor een project dat slechts een (klein) deel van de omzet van de organisatie zal vormen. Aanbestedingsrechtelijk gezien is er dan onvoldoende verband tussen de eis en het voorwerp van de opdracht. Ook om die reden is een dergelijke eis als geschiktheidscriterium of selectiecriterium niet toegestaan.
– Het hanteren van een certificaat als geschiktheidscriterium of selectiecriterium heeft tot gevolg dat partijen zonder het gevraagde (niveau van het) certificaat niet kunnen meedoen resp. minder kans hebben om geselecteerd te worden. Dit werkt discriminerend voor bijvoorbeeld buitenlandse partijen of kleine bedrijven. Aanbestedingsrechtelijk gezien is dit niet toegestaan.
Dit uitgangspunt geldt voor alle aanbestedingen: Europees, nationaal, en onderhands. Bij kleine opdrachten is een dergelijke geschiktheidseis net zo goed discriminerend. Bij onderhandse opdrachten vindt sowieso geen nadere selectie plaats.
Welk gunningvoordeel moet ik per niveau van de CO₂-Prestatieladder geven?
Bij elk CO2-Prestatieambitieniveau hoort een gunningvoordeel. Als opdrachtgever bepaalt u zelf het gunningvoordeel per niveau. De meeste opdrachtgevers werken met percentages maar het is ook mogelijk om met vaste bedragen of met punten te werken.
De hoogte van het gunningvoordeel en de wijze waarop dit berekend wordt, moet beschreven worden in de aanbestedingsdocumenten van de opdrachtgever, zodat duidelijk is hoe dit voordeel zich verhoudt tot de waardering van andere kwalitatieve elementen (BPKV-criteria) van de inschrijving, zie Handreiking Aanbesteden 3.1.
Hoe weet ik of een organisatie het ambitieniveau waarmee ze inschrijft echt behaalt?
Organisaties die inschrijven op een aanbesteding waarin het BPKV-criterium CO2-Prestatieladder is opgenomen kunnen op twee verschillende manieren voldoen aan dit criterium. In beide gevallen moet de organisatie binnen een jaar na gunning en vervolgens jaarlijks, gedurende de looptijd van het project, aantonen dat het voldoet aan het BPKV-criterium CO2-Prestatieladder:
– Door een CO2-bewust Certificaat op het gekozen ambitieniveau te overleggen. Hiermee toont de inschrijver aan dat deze voldoet aan de eisen van de Ladder, ook bij de uitvoering van projecten.
– Door projectspecifiek aan de eisen van het BPKV-criterium op het gekozen ambitieniveau te voldoen en daarover een projectverklaring te overleggen.
Hoe weet ik of de gegunde organisatie maatregelen op mijn project neemt?
Als het voldoen aan het BPKV-criterium wordt aangetoond met het CO2-bewust Certificaat, dan heeft het gecertificeerde bedrijf een werkend CO2-managementsysteem dat jaarlijks wordt geaudit. Tijdens deze audit wordt niet alleen gekeken naar de doelstellingen en maatregelen op bedrijfsniveau, maar steeksproefgewijs worden ook de projecten met CO2-Prestatieladder gunningvoordeel onderzocht die een bedrijf uitvoert. De audit wordt jaarlijks door een onafhankelijke Certificerende Instelling (CI) uitgevoerd.
Als het voldoen aan het BPKV-criterium projectspecifiek wordt aangetoond, dan moet een bedrijf reductiemaatregelen nemen op het project en onderzoekt een CI of deze maatregelen daadwerkelijk doorgevoerd worden en stelt hierover een projectverklaring op.