
- Nieuws
Titel met superscript 2
Hallo, dit is een superscript 2…
CO₂-uitstoot speelt een belangrijke rol bij klimaatverandering, CO₂-reductie is dan ook een belangrijk middel om de klimaatdoelstellingen te halen. Daarnaast is de circulaire economie ook een belangrijk thema. Een circulaire economie is kortgezegd gericht op het elimineren van afval in de keten, door het gebruik van grondstoffen te vertragen en hergebruik van materialen te stimuleren.
SKAO ontvangt regelmatig vragen en signalen over de relatie tussen de CO₂-Prestatieladder en circulariteit. Ook worden er circulaire oplossingen aangedragen bij eis 4D/5D (CO₂-reductie projecten en -programma’s), zoals toenemende percentages hergebruikt asfalt en de productie van verpakkingsmateriaal wat uit de reststromen van tomaten wordt vervaardigd, alsook het denken in ketens wat door de Ladder gestimuleerd wordt en een basis legt voor circulair denken. In het recentelijk door SKAO en TU Delft uitgevoerde onderzoek ‘Op weg naar een klimaatneutrale infra’ spelen circulaire oplossingen een rol in het terugdringen van CO₂-emissies bij asfalt, beton en staal. Dit lijkt niet heel verrassend, aangezien CO₂-reductie een onderdeel is van de circulaire economie, maar SKAO vroeg zich af of organisaties dat ook zo zien. Hoe stimuleert de CO₂-Prestatieladder de circulaire economie, en hoe kan SKAO dit optimaliseren?
Dit was het uitgangspunt voor het wetenschappelijk onderzoek dat een master student van de Universiteit Utrecht voor SKAO heeft uitgevoerd als haar afstudeeronderzoek. Het onderzoek bestond uit een literatuurstudie en interviews met 19 organisaties. De organisaties zijn gecertificeerd op de CO₂-Prestatieladder en/of gebruiken het als inkoopinstrument. De organisaties zijn werkzaam in de sectoren grond-, weg- en waterbouw (GWW), de afvalsector of ingenieursdiensten en zijn bekend en aan de slag met circulariteit.
De onderzoeksresultaten van de literatuurstudie en interviews zijn grofweg in drie onderwerpen samen te vatten:
Zowel uit de literatuurstudie als de interviews blijkt dat het managen van CO₂ als volwassen wordt beschouwd en circulariteit nog niet. CO₂ is goed meetbaar en CO₂-management wordt al meerdere jaren toegepast in organisaties, doordat ze gecertificeerd zijn op de CO₂-Prestatieladder. Circulariteit heeft meerdere theoretische principes en het is nog een uitdaging om circulariteit in de organisatie te operationaliseren. De geïnterviewden gaven wat betreft CO₂-management aan dat veel “makkelijke” CO₂-besparende maatregelen zoals inkoop van groene stroom al zijn genomen. Om verdere CO₂-reductie te stimuleren, moeten organisaties moeilijkere stappen nemen in onder andere gedragsverandering van medewerkers of investeren in duurzame technologie. Een voorbeeld hiervan is het leaseauto- of vliegbeleid aanscherpen of investeren in elektrisch materieel. De geïnterviewden vonden CO₂-management belangrijk, maar werden nog enthousiaster van circulariteit. De organisaties zien een circulaire economie als een nieuwe en populaire ontwikkeling waar ze graag bij willen horen. Er waren wel een aantal uitdagingen in het toepassen van circulariteit, zoals het flexibel ontwerpen voor toekomstige generaties.
De geïnterviewde personen zien CO₂-management en circulariteit als twee afzonderlijke onderwerpen, waarbij circulariteit meer wordt gerelateerd aan projecten, terwijl CO₂-management meer als bedrijfsvoering wordt gezien. Er zijn in veel gevallen verschillende mensen en afdelingen voor CO₂ en circulariteit, die niet samenwerken.
Een overeenkomst tussen CO₂-management en een circulaire economie is dat het gebruik van hernieuwbare energie en brandstof in de keten van essentieel belang is. Ketens bevatten ‘embedded’ CO₂-emissies, en aandacht voor en maatregelen om CO₂ te reduceren op dit gebied is noodzakelijk om de klimaatdoelstellingen te halen. Een verschil tussen CO₂-management en circulariteit is volgens de geïnterviewden dat circulaire maatregelen op korte termijn soms meer CO₂ kunnen uitstoten en dan op langere termijn juist CO₂ reduceren. Bijvoorbeeld, recycling van producten zorgt tijdens het recyclen voor meer CO₂-uitstoot, maar voorkomt uitstoot op de lange termijn. Bij focus op CO₂-management kan recycling als nadelig worden gezien. Andersom is focus op circulaire economie soms nadelig voor CO₂, bijvoorbeeld wanneer er grote afstanden overbrugd worden of restmaterialen gebruikt worden met een hoge CO₂-impact.
Een ander onderwerp is het meten van CO₂ en circulariteit. De geïnterviewde organisaties meten en beheren hun CO₂-emissies kwantitatief, voor circulariteit verschilde dit. Er waren evenveel organisaties die een life-cycle assessment (LCA) tool als hulpmiddel gebruiken om circulariteit te berekenen, als organisaties die circulariteit niet meten. Uitdagingen voor het meten van circulariteit zijn onder andere representatieve data en conflicten tussen circulaire indicatoren. Organisaties doen momenteel vooral aan storytelling over circulaire activiteiten om er bekendheid aan te geven en vonden het niet noodzakelijk om het kwantitatief te meten. De organisaties willen echter wel zowel CO₂-management als circulariteit kunnen monitoren.
Er is geen standaard om circulariteit te meten. In de literatuur wordt CO₂-impact regelmatig gebruikt als indicator om impact voor circulariteit te meten. De geïnterviewden waren verdeeld over of CO₂ een indicator kan zijn voor circulariteit. Enerzijds is het een goede en simpele manier om impact te meten, anderzijds is het één van de facetten van een circulaire economie en omvat het niet alles. Focus op hernieuwbare energie en brandstof is erg belangrijk voor een circulaire economie, en dit kan uitgedrukt worden in CO₂-impact.
Op de vraag of de CO₂-Prestatieladder de circulaire economie stimuleert kwam geen directe sterke relatie als antwoord, wel werden de volgende zaken als stimulerend gezien:
Veel geïnterviewden noemden de relatie tussen de CO₂-Prestatieladder en circulariteit indirect. De geïnterviewde organisaties vinden dat de CO₂-Prestatieladder een circulaire economie niet in de weg staat. De CO₂-Prestatieladder zorgt ervoor dat duurzaamheid hoog op de agenda staat, een continu onderdeel is van de bedrijfsvoering, en dat hun manier van werken is verbeterd. Dit maakt het makkelijker om circulariteit als onderdeel van een duurzaam beleid te agenderen en implementeren.
Op basis van het wetenschappelijk onderzoek zijn een aantal aanbevelingen benoemd voor de CO₂-Prestatieladder om de circulaire economie te stimuleren, te weten:
Hierboven staat een korte samenvatting van de belangrijkste punten van het onderzoek beschreven. Tot slot beschrijven we wat SKAO hiermee gaat doen.
Mocht u meer willen weten over bovenstaande, of heeft u een praktijkverhaal waarbij uw organisatie aan zowel CO₂-reductie en circulariteit werkt, we horen het graag: info@skao.nl
Het onderzoek werd uitgevoerd door Gillian Phair, die nu dankzij haar werk bij SKAO werkzaam is bij Leafteasers. Het onderzoeksrapport Analysing the stimulation of the Circular Economy from the CO₂ Performance Ladder kunt u hier downloaden.
Hallo, dit is een superscript 2…
Vandaag hebben SKAO en de Europese Commissie (EC) de CO₂ Performance Ladder Europe Community of Practice (CoP) gelanceerd op het Public Buyers Platform van de EC. Deze CoP helpt overheidsinkopers de CO2-Prestatieladder te integreren in hun inkoopstrategieën, door heldere doelstellingen te formuleren en structurele CO₂-reductiemaatregelen te verankeren. De CoP werd…
Nieuwsbrief ontvangen?
"*" geeft vereiste velden aan