Hallo, dit is een superscript 2

De vijf niveaus van de CO2-Prestatieladder hebben in versie 4.0 plaatsgemaakt voor drie tredes. De onderste trede – trede 1 – richt zich op CO2-reductie binnen de eigen organisatie. In dit blog leggen we uit wat trede 1 inhoudt, hoe de eisen van versie 4.0 zijn veranderd ten opzichte van versie 3.1 en wat deze wijzigingen betekenen voor uw certificeringsproces.

Met de lancering van een nieuwe versie blijft de CO2-Prestatieladder op de troepen vooruit lopen. Het stellen van nog ambitieuzere eisen versnelt de transitie richting een emissievrij bedrijfsleven en emissievrije overheid. Ook veranderende standaarden en regelgeving maken een update van de Ladder eens in de zoveel tijd noodzakelijk.

Nauwe betrokkenheid van markt

De doorontwikkeling naar versie 4.0 is een langdurig en zorgvuldig proces geweest. Hierbij is goed geluisterd naar de wensen vanuit de markt. Vertegenwoordigers van verschillende sectoren gaven in consultatiesessies aan het belangrijk te vinden dat de Ladder nog beter aansluit bij internationale standaarden, zich richt op de voornaamste impact van organisaties en dat koplopers zich nog meer kunnen onderscheiden. Ook de leesbaarheid en het taalgebruik van het handboek waren punten van aandacht.

Toegankelijk instapniveau

Tegelijkertijd gaven partijen aan dat de Ladder een toegankelijk instapniveau moet behouden, zowel voor kleine als grote organisaties. De nieuwe trede 1 voldoet aan die wens. Trede 1 is namelijk – ondanks een aantal inhoudelijke verschillen – qua inspanning vergelijkbaar met niveau 1 t/m 3 van het vorige handboek, versie 3.1.


‘Toegankelijkheid van de Ladder is van groot belang. Hoe begrijpelijker de taal, hoe makkelijker je er als organisatie mee aan de slag kan en hoe meer het gaat leven binnen de organisatie’ – Bastina van Houwelingen,vertegenwoordiger MKB Infra en Cumela in het Centraal College van Deskundigen (CCvD)

Twee delen

Het nieuwe handboek bestaat uit twee delen. In deel 1 staan alle eisen die voor trede 1 t/m 3 gelijk zijn. Dit deel is dus voor alle (toekomstige) certificaathouders hetzelfde. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om het bepalen van de organisatorische grenzen, de eisen voor het CO2-managementsysteem en welke informatie je moet documenteren.

Verschillen met CO2-Prestatieladder 3.1

In deel 2 staan de eisen die enkel voor een specifieke trede gelden. De voornaamste verschillen tussen trede 1 en niveau 1 t/m 3 van het vorige handboek zijn:

Vereisten die vervallen

Er zijn ook eisen die zijn komen te vervallen in de nieuwe versie. Zo zijn organisaties voor trede 1 niet meer verplicht om deel te nemen aan samenwerkingen. Het volstaat om te weten aan welke kennis of samenwerking behoefte is.

Daarnaast is de manier waarop organisaties op hun eigen website communiceren over de Ladder en hun certificering in versie 4.0 vormvrij. Een link naar de eigen pagina op de website van SKAO volstaat, waar alle documenten en publicaties over de certificering van de organisatie te vinden zijn. Ook hoeft een organisatie niet meer zoals in versie 3.1 ieder half jaar te communiceren over de footprint, doelstellingen en maatregelen. In versie 4.0 kan een keer per jaar al voldoende zijn.

Verder mogen organisaties zelf kiezen of zij op trede 1 rapporteren over zakelijk reizen. In versie 3.1 was dit – hoewel zakelijk reizen onder scope 3 valt – nog wel verplicht.

‘We hebben de afgelopen 15 jaar meerdere keren laten zien dat bedrijven dankzij de Ladder aanzienlijk meer CO2 reduceren’ – Gijs Termeer, directeur SKAO

Uitlegvideo trede 1

In onderstaande video gaan Gijs Termeer en Bastina van Houwelingen dieper in op versie 4.0, de eisen van trede 1 en de verschillen ten opzichte van het vorige handboek. In de video beantwoorden ze ook vragen van bedrijven en organisaties die bij de sessie aanwezig waren. De belangrijkste vragen die gesteld zijn, worden in onderstaande FAQ behandeld. Mocht u na het terugkijken van de webinarsessie toch nog vragen hebben, dan kunt u contact met ons opnemen.

Deze video is een opname van het webinar dat gegeven werd op 6 maart 2025.

Vragen tijdens dit event